BREEAM

De BREEAM assessment methode wordt wereldwijd toegepast en heeft als doel om meer duurzame gebouwen met minimale milieu-impact te realiseren. De BREEAM richtlijnen zijn opgesteld voor o.a. nieuwbouw en renovatie en worden veelal gevraagd door installateurs, adviseurs maar ook gebouw eigenaren. 

Text

De BREEAM richtlijnen zijn opgesteld voor o.a. nieuwbouw en renovatie en worden veelal gevraagd door installateurs, adviseurs maar ook gebouw eigenaren. Als verlichtingsfabrikant hoef je niet specifiek de armaturen te certificeren, maar de producten moeten binnen een project voldoen aan een aantal criteria voor een hoogst mogelijke score. Criteria zoals beschreven in de BREEAM-NL beoordelingsrichtlijn zijn bepalend voor het verlichtingsstuk. 

Onze lichtontwerpers en accountmanagers maken een lichtadvies conform NEN 12464-1. Zo zijn veel van onze armaturen dimbaar en instelbaar, is er een mogelijkheid tot maken van scenes en behoren daglicht regelingen en aan-/afwezigheidsensoren tot ons assortiment. Dit alles kunnen we realiseren met onze Dali en natuurlijk ook met onze Smart Lighting oplossingen.

Media
Smart Lighting
Text

Wat is het BREEAM duurzaamheidskeurmerk? 

De BREEAM assessment methode wordt wereldwijd toegepast en heeft als doel om meer duurzame gebouwen met minimale milieu-impact te realiseren. Het keurmerk interpreteert duurzaamheid breed waarbij een goede BREEAM-score de (verkoop)waarde van een gebouw verhoogt. Daarbij versterkt een hoge BREEAM-score het groene imago en helpt het een productievere en gezondere werk- en leefomgeving te bewerkstelligen.

In Nederland is BREEAM-NL afgeleid van het internationale BREEAM en wordt dit beheerd en ontwikkeld door de Dutch Green Building Council (DGBC).

DGBC is de landelijke maatschappelijke organisatie die zich inzet om de gebouwde omgeving in hoog tempo toekomstbestendig te maken. Wij doen dit in de wetenschap dat de gebouwde omgeving veel invloed heeft op de klimaatverandering.

Het BREEAM label beoordeelt het gehele bouwconcept, zodoende wordt er getoetst en geëvalueerd op negen hoofdcategorieën. De punten per categorie worden gewogen en toegekend voor elke categorie met als doel om de score voor het gebouw te bepalen, het loopt van ‘pass’ tot ‘outstanding’.

Aan de slag met BREEAM

Het BREEAM-NL proces bestaat uit 8 stappen. Hieronder leest u hoe u dit proces het beste aanpakt en waar u onder andere aan moet denken.

1. Bepaal de ambitie met de opdrachtgever

Voordat wordt gestart met het traject is het van belang om het ambitieniveau te bepalen. Gaat u enkel voor één BREEAM-NL ster, of meer? Indien u streeft naar 5 sterren is het wel belangrijk om de haalbaarheid te toetsen, zowel financieel als technisch.

2. Samenstellen van een BREEAM-NL team

De volgende stap is een team samenstellen van partijen die veel bewijslast moeten leveren, denk onder andere aan:

  • De opdrachtgever (of een afgevaardigde hiervan)
  • De architect
  • De installatie adviseur
  • De aannemer
  • Externe adviseurs

Tevens adviseert de DGBC dat er minimaal één procesmanager met BREEAM-NL kennis wordt aangesteld om het certificeringsproces te sturen, bijvoorbeeld een BREEAM-NL expert. Deze persoon is dan ook de eindverantwoordelijke voor het BREEAM dossier.

3. Kick-off

De eerste vergadering – ook wel de kick-off genoemd – maken de teamleden verschillende afspraken met elkaar over het proces. De aangewezen procesmanager zit de vergadering voor. In de kick-off vergadering wordt besproken wie verantwoordelijk is voor welke credit.

4. Verzamelen van bewijslijst

Alle partijen zijn verantwoordelijk voor het verzamelen van de bewijslast voor de aan hun toegekende credits. De bewijslast wordt aangeleverd bij de BREEAM-NL expert, die vervolgens schriftelijk aangeeft waarom de bewijslast aan de betreffende eisen van de credit is voldaan (mits dit inderdaad het geval is).

5. Invullen van assessmenttool

Indien de BREEAM-NL expert akkoord is met de aangeleverde informatie wordt een validatie geschreven in de Assessmenttool.

6. Aanstellen van een assessor

De volgende stap is een assessor aanstellen. De taak van de assessor is om de aangeleverde bewijslast te controleren. In veel gevallen wordt de assessor door de opdrachtgever aangesteld, liefst zo vroeg mogelijk in het BREEAM-NL traject. Mocht de assessor niet akkoord gaan met de aangeleverd bewijslast, dan is het de taak aan de BREEAM expert om de bewijslast aan te passen.

7. Rapportage door assessor

Indien de assessor akkoord is met de bewijslast wordt een eindrapport opgemaakt. In de fase van oplevering wordt door de assessor nog een inspectierapport gemaakt naar aanleiding van de site-inspectie.

8. Controle door DGBC

Er vindt nog steekproefsgewijs een controle plaats door de DGBC. Indien deze controle ook goed is, mag de assessor het certificaat aan de opdrachtgever overhandigen.

Het is het streven van DGBC dat de keurmerken onderlinge harmonisatie kennen. Het Energielabel en de EPC zijn wettelijk verplicht en zodoende ook volledig geïntegreerd in BREEAM-NL.

Text

OPPLE Lighting heeft voor het verzamelen en selecteren van bovenstaande informatie heel zorgvuldig gehandeld en gebruik gemaakt van de website van BREEAM-NL.

Rechten en/of plichten kunnen hier echter niet aan worden ontleend.

 

Voor algemene documentatie verwijzen wij u naar de volgende links of lees hieronder verder.

https://www.breeam.nl/

https://richtlijn.breeam.nl/

https://richtlijn.breeam.nl/1-inleiding-383

Certificeer je project in 5 stappen - BREEAM-NL

Text

Voor een gedegen advies, kunt u uw OPPLE accountmanager in de regio benaderen.

Klik hier voor de contactgegevens.